Translate

dissabte, 17 de juny del 2023

EL TALAIOT DE SON FRED

 Ara fa 34 segles, a Mallorca i també en part a Menorca (Illes Gimnesias), tal com se les coneixia a diferencia de les Pituïtes, comença la cultura talaiòtica. Tan important va esser.   que la Prehistòria  es divideix, amb  en 3 períodes pretalaiotics i 4 talaiòtis.

Son Fred, un dels mes grans, es de forma circular, te una columna central,  amb la finalitat de aguantar el sotil.  Exactament es desconeix  el motiu per la que fou construït.  Anteriorment era conegut com a talaiot de Can Reñina.

Pareix esser que hi havia un altra talaiot, a 75 metres de distancia  que era quadrat, així com també una murada redona.

Una vegada construït, fou utilitzat en distintes èpoques,  fins que gran com a gran part dels talaiots, també  fou abandonat. Despres d'un incendi, queda oblidat fins el segle passat. Pareix esser que el propietari de la finca, volia fer una barbacoa al lloc (als anys 70), però la sort, fou que el  propietari el dones a l’Ajuntament  i el 2005 protegit  i recuperat. ( Podràs llegir el llibre de Javier Aramburu 2009 amb tots els detalls de l’excavació.)

PER QUE TRIAREN AQUEST LLOC?

Per aquell temps, els mallorquins  ja practicaven la agricultura i la ramaderia, encara que segurament eren en part caçador recol·lector.

Per establir se triaven un lloc a on hi hagués aigua i bones terres per conrear. Així que d’amunt un turonet que mira al sementer,  que creuat   per el torrent de Sencelles,  decidiren  fer el talaiot.

Segons veurem a un vídeo al final, pereix esser que triaren un punt energètic de la terra,  a on hi ha aigua subterrània, i una corrent  interna, no sabem si per causalitat  o  aposta.

COM ES VA CONTRUIR.?

Directament a d’amunt la roca mara.  Un pic preparat  el terreny, es fan uns fonaments, consistent amb la col·locació de grans pedres planes, (observa la foto). Tècnica que encara era utilitzada fins fa poc, ( es pot veurà a les casetes de  roter i d’altres edificacions o parets de marges).

A partir d’aquí, es van col·locant unes gran pedres, que van encaixant perfectament, però sense polir massa. Els espais buits queden  emplenats de pedres mes petites,  i amb pasta de terra.

 El portal orientat al sud  te una alçada de 1,15 cm, tenien que entrar a la gatzoneta  i a mes fa un zic zac. Esta cobert per una pedra en clau amb un lleuger arc. El diàmetre a la base es de un 13,60 metres i el de dalt 12,20. El gruix de la paret es de uns 2 metres i l’altura que es conserva es de 5.40 vist de defora (des de dedins es de 3,70 metres).

QUE ES CONREAVA?

A la entrada s’han trobat llavors de:  Pitxo (pèsol), silvestre, Veça, Fava,  Guixa, Ordi, Blat dur, Blat Xeixa. Ordi salvatge (Maragall),  i Revola.

Dels arbres s’han trobat llavors: De Llentiscle (Mata)  o de garrover bord, i  també hi havia pi, ullastre, figuera  ginebre, estepa,  i bruc d’aigua moll.

Això es conreava a la part baixa, i pens que si es va trobar al talaiot podria esser degut que en part es podia utilitzar tambè com a graner ( però això es una idea meva). 

QUE MES TROBAREN A L’EXCAVACIO.

Bàsicament restes de ceràmica, ( hi  una bona llista),  però no hi ha peces senceres, nomes trossos de tassons, olles,  gerres o semblant.

Trossos de plom,  coure ( estaven a l’edat del coure)  i  trossos de teula.(fang cuit).

No s’han trobat restes de utensilis, armes  ni cossos enterrats.

Però  molts de misteris  enterrats han quedat, tal vegada amb el temps,  en aquest o altres talaiots es podrà aclarir mes coses.

 

FINAL

Aquella gent que vivia per aquell temps, tenia una manera de veurà el mon molt diferent a la nostra.  Cada vespre tenien un gran pantalla panoràmica per observar, el moviment de les estrelles, les constel·lacions, i la  lluna que marcava el calendari .al igual que el sol.  Tot això segurament els feia cavil·lar molt.

De com es construïren tal quantitat de navetes, talaiots i  murades amb grans pedres  avui en dia es un poc mal d’entendre. 

Lo cert es, que tindríem que agafar consciencia, de la quantitat de monuments megalítics, i al igual que Menorca conservar los.  Que a mes de  esser patrimoni de la nostra historia,  poder estar orgullosos per  mostrar los a tots els que nos visiten.

Mes a baix trobaràs el llibre de l’excavació,  i dos vídeos  ben distints.

Esper t’agradi,  i així en visitar lo,  segur que ho veuràs de manera molt diferent.

Foto; Antonia Nadal

INDEX
FOTOS AÈRIES
TALAIOT SON FRED (Historia, Període històric, Tipologia del edifici)
LLIBRE DE LES EXCAVACIONS
VIDEO (Baleares Antigua)
VIDEO (Geobilogia al Talaiot son Fred)
FOTOS DEL TALAIOT










FOTOS AÈRIES
Es pot veure, els canvis dels darrers  80 anys.
                                  1984
Abans de 1956


                                     2006


                                   2010


                                  2020



TALAIOT SON FRED

                                      Historia

Aquest talaiot fou descrit, per primera vegada, per Nadal Gelabert [2] a mitjans de segle xx, el qual fa una petita descripció del monument. Va ser a principis dels anys 80 del segle xx, quan la Fundació Juan March va comprar els terrenys on es trobava el monument i els va donar al municipi, passant a ser de titularitat pública. No és fins a l'any 2005 quan l'associació cultural GADMA impulsa un projecte d'excavació i consolidació que recaurà sobre la figura de l'arqueòleg Javier Aramburu Zabala[3] i Damià Ramis i Bernad.


                                          Període històric

Els talaiots apareixen en un moment de canvis, on es deixen de construir navetes, els edificis més emblemàtics del bronze balear.[7] Amb l'aparició dels talaiots podem dir que hi ha un canvi en la concepció del món, per part de les societats que habitaven Mallorca i Menorca al llarg de la primera meitat del darrer mil·lenni adC.[8]

Aquestes societats, es caracteritzen per tenir una economia ramadera, com a principal activitat econòmica, complementada per l'agricultura i la recol·lecció estacional. També es caracteritzen per ser societats autosuficients i de caràcter solidari, com així s'expressa en els resultats de la recerca desenvolupada a Son Fornés.

En el cas concret de Son Fred, i segons les dades de la recerca, es tracta un edifici, que possiblement formés part d'un poblat de majors dimensions. La funció d'aquest, com la de la resta dels excavats a l'illa, seria de caràcter supra-domèstic. En ell s'hi realitzarien diferents tipus d'activitats, en aquest cas relacionades amb el consum o emmagatzematge de cereals, lleguminoses i llentiscle.[2] Ara com ara, any 2014, encara no han estat publicades les dades referents a les restes de fauna animal.

Aquest recinte patí un incendi a mitjans del mil·lenni, després del qual fou abandonat. Segles després fou utilitzat per dipositari un enterrament, a la zona d'accés, i així es mantingué fins a la seva excavació, de finals de segle XX


                                       Tipologia del edifici

Un talaiot és un edifici turriforme de caràcter ciclopi, la funció principal del qual és atalaiar. Aquests edificis, apareixen a inicis del primer mil·lenni abans de la nostra era (a.n.e) i es deixen de construir cap a mitjans del mateix mil·lenni.[4] Acostumen a ser edificis circulars, tot i que a finals del període apareixen edificis de tipologia quadrada com el documentat a Hospitalet Vell (Cales de Mallorca, Manacor) o a Cascanar (Sencelles). Tot i que es parla de l'existència de talaiots a Mallorca i Menorca, no tots ells són de la mateixa tipologia. En el cas menorquí no hi ha quadrats i tot i que hi ha talaiots circulars amb cambra interior, els que més abunden són edificis troncocònics que poden arribar a 20 m de diàmetre de base, la majoria dels quals són massissos o tenen un corredor interior que els condueix a la planta superior. Aquests edificis sumen 480 per Mallorca i 274 per Menorca.[5]

En el cas de Son Fred ens trobem davant d'un talaiot circular, amb una cambra central. En ella trobem una columna pol·lilítica de quatre blocs calcaris, que servia per subjectar el sostre o terrat. Pel que fa al diàmetre màxim de l'edifici podem dir que arriba als 13,60 m de base i als 12,40 de diàmetre màxim a la part superior, configurant d'aquesta manera una morfologia troncocònica de la torre. L'altura màxima és d'uns 5 m a l'exterior i uns 3.70 m d'altura conservada al seu interior. Aquesta darrera mesura també fa referència a la columna central, ubicada en mig d'una cambra amb 5, 5 m de diàmetre màxim, on es van documentar dos petits empedrats.[2]

L'accés a la cambra es produeix a través d'un corredor en forma de zig-zag, similars als que trobem a les Talaies de can Jordi (Santanyí), Son Creixell (Sineu) o els talaiots propers a Cascanar. Pel que fa a la seva construcció muraria podem parlar d'un doble parament, amb un parament exterior format per grans blocs de pedres, construïts amb un aparell a trencajunt.[6] El parament interior està format per blocs de menor mida i de forma poligonal





Per llegir mes pitja l'enllaç:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Talaiot_de_Son_Fred



LLIBRE DE LES EXCAVACIONS:

 

Per obrir el llibre pitja l'enllaç:
https://www.academia.edu/20195243/Excavaciones_en_el_talayot_de_Son_Fred_Sencelles_Mallorca_


VIDEO 

Baleares Antigua


Per veure el vìdeo pitja l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=90HP-7MyZ6c&feature=emb_logo




 


VIDEO 

Baleares Antigua

LA GEOBIOLOGIA DEL TALAIOT DE SON FRED



 Vam estar al Talaiot de Son Fred, un lloc que per a molts pot passar desapercebut, com un munt de roques, però que si prospectes el lloc molt lluny del que aparentment és, l'energia que hi ha al lloc és digna d'estudi, i el mal de cap que produeix el lloc en diferents lugres fa que les teves creences s'ensorrin, amb un protocol preestablert, podem descobrir com van construir aquest lloc,

Us deixo amb el vídeo...

Joan Carles López Sancho

Expert en Geobiologia i radiacions de lhàbitat.

Professor de Geobiologia i radiacions de l'hàbitat a l'EAT (2014-2015)

(Escola d'Arquitectura de la Terra)

Director de Gigahertz

Format en diferents seminaris de

Gigahertz-Solutions, a Langenzenn(Alemanya).

Rom-Electronik

Seminari de mesuraments de la Baubiologie Nivell 1

Seminari de Mesuraments de la Baubiologie nivell 2

Primer Formació Completa en geometria sagrada i ressentir 2014-2015

Membre de GEA (Associació d'Estudis Geobiològics).

Formació Institut Hartmann(Electrosmog i geobiologia).

Video en castella

Per veure el vídeo pitja l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=b62cCOE4gn0


FOTOS DEL TALAIOT:





















dimecres, 14 de juny del 2023

ELS TALAIOTS DE SON FORNES . Montuïri

A la falda  del turo des Colomer, hi ha el Jaciment de Son Fornés, al poble de  Montuïri.  Mirant al Sementer Gran, on neix el torrent des Puig Moltó.  que recull les aigües, de les síquies de Son Serveret.  i de la síquia de Galiana. Uns homes primitius aixecaren un Talaiot, dels mes grans que hi ha a Mallorca. Amb el temps es convertí  amb un poblat per conrear aquelles terres fèrtils.

Dos talaiots mes,  de forma circular, foren utilitzat en diverses etapes històriques, donant-li distintes finalitats a les originaries. El Jaciments, acolliren les diverses cultures prehistòriques, que ocuparen aquest espai. Avui en dia son  uns dels Talaiots mes ben conservats. Al museu,  se guarden la  major part de restes arqueològics, fruit de les excavacions  encara vigents.

A quest resum, trobaràs ben detallat, tot lo referent  a aquest Jaciment Prehistòric ,  escollint part de la informació disponible a la xarxa, llibres, i PDF s de  les excavacions. Així com la pagina del museu,  que  actualment  te la seu, al Moli des Fraret, que era de la família Verger a finals del segle XVIII

Els Talaiots es construïren entorn a l’any -1300 Ac, que coincidia amb l’edat de bronzo. A aquell temps,  ja s’utilitzava el foc per la fosa d’aquest metall, i  forns per coure  ceràmica domestica. Es construïen Talaiots aïllats, i els enterraments eren per inhumació. Tres segles mes tard  ja es fan tancaments amb murades. A l’any -700 Ac ja es construeixen habitacions adossades,  dos segles mes endavant,  es construeixen santuaris,  coincidint amb l’edat de ferro.

Durant aquestes quatre etapes, de la cultura Talaiòtica, l’evolució es molt lenta,  i transcórrer durant  catorze segles. Ho dic, perquè  vegem, que  aquesta cultura que nasqué de manera espontània,  se va prolongar durant tant de temps, com casi lo que podríem anomenar,   el nou cicle fins a l’edat mitjana. (des de l’any 1 a 1.400)  

Es interesant, observar les mides  del Talaiot  anomenat  1,  te un diàmetre total de  entre 16.50 a 17.30 metres, el diàmetre habitable es entre 6.50 a  6.60 metres, degut a que no es una circumferència  exacta. El portal   te 1 metre d’ample per 1.20 d’altura,  i  de una llargària que a travessa la paret, que fa de mides  uns  5.20 metres.

Com es de suposar l’objectiu de la construcció es desconeguda,  però podem fer una petita reflexió:   De que, o  de qui es volien protegir, fent una paret seca,  d’un gruix de  uns 6 metres,  per deixar un espai habitable de 6.5 metres de diàmetre ( en total 31.5 metres2 )?

El portal per entrar dintre, també en crida l’atenció,  ja que nomes feia 1.20 d’altura, i tenien que  a travessar un túnel de 5.20 metres.  Eren molt baixos els constructors?  Tenien restringida l’entrada  a persones concretes?  Volien que fos senzill  segellar l’entrada?

Aquesta classe de construccions, foren les primeres parets seques  d’aquestes illes i copiades al llarg dels segles. Pedres grans encaixades al exterior i l’interior, i  entre les dues plenes de macs mes o manco col·locats. Avui tant a Mallorca com a Menorca  estant plenes de parets amb aquest estil, amb la diferencia que les pedres exteriors son de  dimensions molt mes reduïdes. Els Talaiots també  eren coneguts  com a Clapers de Gegants.

Una cosa es ben clara, que durant els 14 segles, aquests Talaiots foren utilitzats de manera distinta. Pogueren esser atalaies de vigilància,  o magatzem  d’aliments,  entre d’altres coses.   Però lo mes clar, es que durant mols de segles  foren llocs  respectats.

Les excavacions, començaran a l’any 1.975 per Vicenç Llull,  i seguiren fins avui en dia, tret dels anys 90 que s’aturaren per  falta definició política. L’any 2001, s’inaugurarà el Museu Arqueològic de Son Fornés.  És un jaciment multi fàsic, que va des de el  talaiòtic, fins al  clàssic-romà. També hi ha  restes alt medievals i islàmics.

L'any 1966, fou declarat Monument Històric Artístic, dia 10 d'octubre, com a conjunt arqueològic. Esta declarat be  d'Interès Cultural. L'any 2001, fou adquirit per l’Ajuntament de Montuïri  i es  gestionat pel Museu Arqueològic de Son Fornés.

Ara convé llegir els enllaços, per entendre millor aquest Jaciment.  Esper t’agradi.  














***

INDEX:

SON FORNES A LA WIKIPEDIA.

MUSEU ARQUEOLOGIC DE SON FORNES.

LLIBES:

-LA PREHISTORIA DE LES ILLES BALEARS

I EL JACIMENT ARQUEOLOGIC DE SON FORNÉS.

LAS ÁNFORAS DE SON FORNÉS.

PDF s:

- PROCESOS DE TRABAJO EN LA CONSTRUCCIÓN

DEL TALAIOT N.o 1 DE SON FORNÉS.

INTERPRETACIONS SOBRE LA SEQÜÈNCIA D’OCUPACIÓ DEL TALAIOT 3.

-  ESTUDIO COMPARATIVO DE LOS TALAIOTS 1 i 2 .

VIDEOS 

FOTOS.




***

SON FORNES A LA WIKIPEDIA

El jaciment de Son Fornés es troba al nord-est del terme municipal, vora el km 4 de la carretera que uneix Montuïri amb Pina, en una petita elevació del Pla de Mallorca. Aquesta es trobava envoltada d'aiguamolls fins a l'inici de la seva dessecació, per a dur a terme conreus intensius de cereals, possiblement a partir de l'ocupació islàmica de l'illa. L'any 1966 fou declarat Monument Històric Artístic pel Decret núm. 2563 del 10 d'octubre com a conjunt arqueològic. Actualment gaudeix de la figura jurídica de Bé d'Interès Cultural.[4] L'any 2001 fou adquirit per la municipalitat, i actualment es troba gestionat pel Museu Arqueològic de Son Fornés. També rep ajudes puntuals per al seu manteniment[5] i subvencions, atorgades pel Consell de Mallorca, per a realitzar treballs de camp. Els treballs de camp s'iniciaren l'any 1975 i han perdurat fins a l'actualitat, amb un total de 14 campanyes d'excavació i tres intervencions de consolidació i restauració de murs i estructures.

 

Història de les excavacions

La primera campanya d'excavacions es realitzà l'any 1975, sota la direcció de Vicenç Llull. Actualment la direcció científica recau en el Grup de Recerca d'Arqueoecologia Social Mediterrània (Grup de Recerca Consolidat) impulsor del projecte de recerca ASOME,[6] des de la Universitat Autònoma de Barcelona. Un cop iniciades les excavacions, aquestes se succeïren de forma regular al llarg dels anys 70 i 80 del segle xx. Durant la dècada dels 90 romangueren aturades, degut a la indefinició de l'administració autonòmica en l'assumpció de competències, referents a cultura. Al llarg d'aquest període l'equip de recerca traslladà la seva atenció als jaciments de Carritx, La Cova des Mussol, Ses Aritges i Ses Arenes de Baix, tots ells a Menorca i al jaciment de Gatas (Almeria), amb la fita d'assolir els objectius de l'ASOME. En finalitzar aquest període de paràlisi s'inaugurà el Museu Arqueològic de Son Fornés, l'any 2001. Des de llavors, s'han realitzat set campanyes d'excavació i tres de restauració i consolidació de les restes.

Periodització del jaciment

Son Fornés és un jaciment plurifàsic que comprèn el període talaiòtic fins al període clàssic-romà. Tot i documentar-se restes altmedievals i islàmiques, aquestes són de caràcter aïllat i no es troben articulades dins d'estructures constructives, tipus cases, edificis públics o comunitàris.

 

Primera època: Període talaiòtic (900-550 a.n.e)

El període talaiòtic ve marcat per l'aparició dels talaiots, torres ciclopies de caràcter comunitari, al voltant dels quals girava la vida d'aquestes comunitats. Aquests edificis aparegueren en un moment de canvis, en finalitzar el primer mil·lenni abans de la nostra era (a.n.e) a les illes de Mallorca i Menorca. A la primera de les illes trobem documentats prop de 500 jaciments amb talaiots i a Menorca ronden els 300,[7] configurant un paisatge únic al món. Les societats que varen construir els talaiots es caracteritzen, segons els estudis realitzats a Son Fornés,[8] per ser societats amb una forta economia ramadera complementada pel cultiu de cereals i lleguminoses. L'activitat agropecuària es podria haver complementat amb la recol·lecció estacional de tota mena de plantes que podem trobar a la rodalia del jaciment, i que creixen en diferents períodes de l'any, les quals han estat documentades a les excavacions en forma de pol·len, carbons i llavors. Un altre tret que les caracteritza és el seu alt grau d'igualitarisme i autosuficiència. Si veiem els materials documentats a Son Fornés, podem observar que tots ells, excepte els metalls, els podem trobar als voltants del mateix poblat. Trobem tres talaiots, un dels quals, el Talaiot 1, és considerat el més gran de Mallorca, amb un diàmetre màxim de 17 m. Entre els Talaiots 1 i 2 es construí una muralla que fou l'eix central on s'adossaren bona part de les cases del poblat. Pel que fa al Talaiot 3[9] hi ha poques dades referents a aquest període. Actualment falta excavar bona part de la seva perifèria, la qual pot aportar dades sobre la seva connexió amb la resta del poblat.

 

Talaiot 1

El trobem al costat nord-oest del jaciment. És un edifici turriforme de doble parament amb reble. El parament extern està format per grans blocs de pedra calcària, col·locats de forma paral·lepídepa. El parament intern, de blocs de menor mida, conforma un aparell poligonal, on es troba encabit un gran rebost. Tots dos paraments van ser construïts amb la tècnica de paret seca.[10] Al centre de l'edifici trobem una gran columna amb cinc grans blocs de pedra, que arriben a fer una altura aproximada de 4 metres, la funció de la qual era la de sostenir el sòtil. Aquesta columna es troba col·locada al centre d'una cambra, a la que s'accedeix mitjançant un corredor, orientat al sud-est, el qual fa una llargària de 5 metres. Aquesta cambra, amb un diàmetre màxim de 6,6 m, fou utilitzada com a espai per a realitzar tasques d'esquarterament dels grans mamífers de la comunitat, com ara els bovins i els súids, les porcions dels quals es distribuïen entre les diferents cases del poblat.[11]

 

Talaiot 2

Se situa al centre del jaciment, a uns vint-i-vuit metres del primer talaiot. Es tracta d'un edifici de dimensions més reduïdes que el primer, amb uns 12 metres de diàmetre màxim i una cambra amb 4,2 m de diàmetre. A diferència del Talaiot 1, el seu accés se situaria al sostre de l'edifici, on es trobaria un forat per poder descendir-hi a través d'una escala helicoïdal. En aquest espai es va documentar una vaixella ceràmica, única per al jaciment i per al període,[12] que estaria relacionada amb la celebració de cerimònies o encontres polítics, on es prendrien les decisions cabdals per al funcionament i la resolució de conflictes produïts, al si de la comunitat o amb poblacions veïnes.

 

Talaiot 3

 

Està ubicat a la zona més oriental del poblat. D'aquest edifici se sap molt poc, ja que fou remodelat en períodes posteriors. Pel que fa a l'estructura original es pot dir que va ser un edifici de dimensions similars al Talaiot 1, però amb un parament més estret, degut a l'absència de cambra, com la documentada al primer talaiot.[13]

 

Conjunt de Cases

Al poblat hi ha 6 cases que es poden dividir en dues tipologies: Les cases amb una morfologia que tendeix a la rectangularitat. Aquestes es troben adossades a la muralla que uneix els talaiots 1 i 2. Les cases amb una morfologia arronyonada. Es troben adossades als esmentats talaiots, i en un dels casos dón accés al primer talaiot. Totes elles tenen una superfície hàbil d'entre 35 i 45 m2, on es realitzaven múltiples feines com: l'esquarterament dels ovicaprins, l'elaboració de farina i altres tasques de manteniment pròpies d'una unitat domèstica; com són l'elaboració de recipients ceràmics o la confecció de vestimenta, que en aquest cas seria elaborada amb pells. Fet evidenciat tant per la manca d'estris per a teixir, com per la presència de punxons per a poder cosir pells. Un altre element clau en la composició de les cases són els dipòsits d'aigua, ja sigui excavats a terra o en forma de recipients ceràmics, les anomenades olles pithoides.[8] Si observem els eixovars documentats, ja siguin ceràmics, lítics o ossis i les dades de consum, tot fa pensar que no existien desigualtats socials entre les diferents unitats familiars. Com se citava abans, les matèries primeres per a realitzar tots els estris necessaris per al manteniment de la vida, fan pensar en Son Fornés com una comunitat autosuficient i igualitària.

 

Segona època: Període Post talaiòtic o Balear (550- 250 a.n.e)

Aquest període apareix en un moment de canvis a tota la mediterrània, on les grans ciutats estat d'Orient s'anaven expandint cap a Occident, fins a arribar a les balears, amb la fundació d'Ebussus al 654 a.n.e, per part dels púnics, afinats a Cartago, a l'actual Tunísia. Possiblement aquest fet i l'aparició de contradiccions al si de les societats talaiòtiques produïren uns canvis radicals a la manera de concebre el món i es donà pas a unes noves societats, on els talaiots desaparegueren com a edificis vertebradors de la vida quotidiana.

 

Després d'aquesta destrucció generalitzada a Mallorca i Menorca aparegué una nova societat, caracteritzada per noves formes de fer i de veure el món, on la figura del foner balear es va anar consolidant a mesura que a la mediterrània s'anaven succeint conflictes, entre les diferents potències emergents. Els balears lluitaren en favor de Cartago, primer en el marc de les guerres que aquests mantingueren contra les colònies de la Magna Grècia i més tard contra Roma, en el marc de les Guerres Púniques.[14]

 

Després de la destrucció de Son Fornés aparegué un nou poblat amb tres grans àrees:

 

Zona G. Situada a la zona més alta del terreny, on s'edificà una torre, a partir del qual es construí un habitatge i una murada que envoltà un nou poblat. Actualment aquesta àrea del jaciment es troba molt poc excavada i per tant les dades que hi ha documentades, tot i ser de cabdal importància, són minses.

 

Talaiot 3. Aquest adquirí una nova funció comunitària. L'accés fou totalment remodelat i el parament intern patí una reforma parcial, donant a l'edifici una forma de ferradura. Aquesta tipologia d'edifici és atribuïda als santuaris mallorquins d'aquest període. A banda de la morfologia de l'edifici, aquest també compta amb una sèrie d'estructures i restes atribuïbles a edificis supra-domèstics com són: un petit altar central, estructures auxiliars que afavoririen l'ús de líquids i restes de grans mamífers. Tots ells, elements vinculats a libacions i rituals on el consum de vi i el sacrifici de bous serien elements centrals de l'activitat que en ell s'hi practicà.

 

Zona central del jaciment, compresa entre els Talaiots 1 i 2, on aparegué un nou poblat entre les runes talaiòtiques. Aquest es vertebrà entorn de dos edificis públics: els Santuaris 1 i 2 (S1 i S2), ubicats enmig d'un entramat de carrers, el primer de la Prehistòria Mallorquina, el qual comptà amb un sistema de recollida de les aigües pluvials. Al voltant d'aquests petits carrers trobem una sèrie de tallers d'obradors, on el veïnat desenvolupà diferents tasques d'artesania com la forja o la producció terrissera local.[15]

 


https://ca.wikipedia.org/wiki/Son_Forn%C3%A9s


***

MUSEU ARQUEOLOGIC DE SON FORNES

 

A inicis del I mil·lenni abans de la nostra era, la població balear es trobava en crisi. Des de feia temps, el paper dels homes i de les dones en la vida social s’havia basat en els lligams de parentiu: de qui s’havia nascut i amb qui es contreia matrimoni eren els fets decisius per a qualsevol persona. Però aquesta organització anà perdent importància i va ser substituïda per una altra en la qual el més important era el lloc on es naixia i on es vivia.

Així, a l’època talaiòtica, l’antic territori, únic i sense barreres, es va dividir en unitats polítiques que arrelaren les persones a determinats indrets. La gent va començar a viure en poblats més grans i se’n varen fundar de nous en comarques gairebé despoblades fins llavors. Alguns poblats sobresortiren de la resta i esdevingueren centres dels quals hi depenien altres nuclis propers més petits.

En el si d’aquestes noves comunitats s’establiren lligams de solidaritat i de suport mutu que varen mantenir-se al llarg d’uns quants segles.

Aquesta societat talaiòtica va ser contemporània a l’aparició o la consolidació de moltes formacions estatals de la conca mediterrània i al desenvolupament de xarxes d’intercanvi a llarga distància, en bona part afavorides per l’expansió comercial fenícia i grega. Així i tot, les Balears romangueren bastant al marge d’aquest ampli panorama de canvis i limitaren els seus contactes amb el centre i el nord-oest d’Europa, d’on obtenien metalls (estany i, tal vegada, coure).

Ara fa poc menys de 3000 anys, el poblat talaiòtic de Son Fornés va ser fundat a El Pla de Mallorca (una comarca que no havia

estat habitada anteriorment). Fa aproximadament 3 ha d’extensió i la zona excavada fins ara suposa un 15% de la superfície de l’assentament original. Se’n coneixen 3 talaiots i les restes de 8 unitats domèstiques, que es construïren adossades als talaiots o seguint un eix rectilini entre els Talaiots 1 i 2. La gent feia vida a les cases i es reunia als talaiots per fer feines i actes comunitaris.

La vida social girava al voltant de la feina en comú i del gaudiment col·lectiu dels seus fruits.



https://sonfornes.mallorca.museum/docs/sonfornes-fulleto.pdf

***

LLIBRE

pagines 119


LA PREHISTORIA DE LES ILLES BALEARS

I EL JACIMENT ARQUEOLOGIC DE SON FORNÉS

(MONTUIRI, MALLORCA)

Vicente lull Rafael Micó Cristina Rihuete Herrada Roberto Risch 

El poblament de les illes Balears és un fenomen relativament recent. Ja que, durant molts mil·lennis, la mar va constituir un obstacle molt difícil de superar. Les arts i tècniques de navegació varen torbar a des· envolupar-se, perquè les comunitats humanes van ser capaces d'estendre's per gairebé tot el planeta sense necessitar-les. 

Segurament n'hi va haver prou amb senzilles canoes de fusta per travessar rius, llacs o fins I tot desplaçar-se al llarg de les costes. Tanmateix, embarcar-se en una travessia per mar oberta és una empresa molt Inés complicada 1, sobretot, molt arriscada. ~ que sembla, I 'ocupació estable de la majoria de les Illes de la Mediterrània va començar a produir-se a partir deis últims 10.000 anys.


Això no obstant, la consolidació d'aquest procés només es va fer efectiu quan els grups humans varen ser capaços de produir els seus aliments mitjançant l'agricultura i la ramaderia. Els primers testimonis segurs de la presencia humana a les Balears procedeixen de Mallorca, concretament de la. cova de Muleta (Sóller). 

Es tracta de diversos ossos humans l'edat dels quals s'ha determinat per carboni 14 aproximadament entre el 5.000 t 4.500 abans de la nostra era, quan a les riberes de la Mediterrània occidental es propagaven les noves economies neolítiques. Encara així, no sembla que la gent trobada a Muleta hagués protagonitzat una ocupació extensa i llarga.

 Hem d'esperar diversos segles més, a partir del 3.500, per documentar la presencia de comunitats que practicaven la ramaderia I fabricaven ceràmica. Les dades procedeixen de l 'important jaciment arqueològic de l'abric de Son Matge (Valldemossa) i ens parlen de grups humans reduïts, seminòmades, que habitaven els pendents i les valls de la serra de Tramuntana. Segurament varen ser testimonis de L'extinció del cèlebre Myotragus, una espècie d'herbívor de petita talla exclusiu de les Balear5. Temps després, ja entorn del 2_500, les poblacions mallorquines varen començar a poblar altres comarques, com testimonien les troballes des Velar d'a prop (Santanyí) i de ca na Cotxera (Muro). 

Aquesta gent habitava en senzilles cabanes a l'altre 1I1ure I en balmes, que utilitzava ocasionalment també per enterrar-hi els difunts en foses individuals, com passa a Son Gallard (Deia). En les seves activitats quotidianes varen utilitzar instruments fabricats amb els ossos deis animals domèstics que consumien (punxons, espàtules, botons), conservaven menjar i beguda en recipients ceràmics i tallaven sílex per produir ganivets i altres eines. 

A més, varen incorporar una gran novetat tècnica, la metal·lúrgia del coure, que empraren per aconseguir instruments senzills com ara punxons per perforar o gravar.

Tanmateix, els objectes més vistosos d'aquest període són uns bols i cassoles de ceràmica ricament decorats amb motius geomètrics, que han estat descoberts en gran nombre en lIocs com ara Son Ferrandell-Olesa,

Son Matge i Son Mas (Valldemossa). Responen a la denominació de ~cera· mica campaniforme ~ i foren emprats amb diverses finalitats en amplies regions de l'Europa occidental El fet de constatar-los a les Balears, com també l'adopció de la metal·lúrgia, ens indica el manteniment de relacions  socials i econòmiques amb les comunitats continental



https://www.researchgate.net/profile/Roberto-Risch/publication/264194570_La_prehistoria_de_las_islas_Baleares_y_el_yacimiento_de_Son_Fornes_Montuiri_Mallorca/links/544370e80cf2a76a3ccb1812/La-prehistoria-de-las-islas-Baleares-y-el-yacimiento-de-Son-Fornes-Montuiri-Mallorca.pdf

***

LLIBRE:


LAS ÁNFORAS DE SON FORNÉS.

 Su estudio tipológico y contextualización histórica (“Memoria de investigación”)

 AUTORA: Mª BLANCA FAYAS RICO DIRECTOR: ENRIQUE GARCÍA RIAZA 

 Departament de Ciencies Históriques i Teoria de les Arts Universitat de les Illes Balears 

 Septiembre 2010 



INDICE


1.- Introducción .....................................................................................9

2.- El Yacimiento Arqueológico de Son Fornés ......................................15

2.1.- Localización y características generales ………………………………......15

2.2.- El medio natural …………………………………………………………...19

2.2.1.- Geografía ……………………………………………………………..19

2.2.2.- Geología ……………………………………………………………...20

2.2.3.- Hidrología ……………………………………………………………22

2.2.4.- Clima …………………………………………………………………22

2.2.5.- Paisaje y cultivos ……………………………………………………..22

2.3.- El entorno arqueológico …………………………………………………...23

2.4.- Cronología ………………………………………………………………...27

2.4.1.- Introducción ………………………………………………………….27

2.4.2.- Época Talayótica ……………………………………………………..27

2.4.3.- Época Postalayótica ………………………………………………….31

2.4.4.- Época Clásica ………………………………………………………...34

2.4.5.- Época del Bajo Imperio y la Antigüedad Tardía ……………………..37

2.5.- Síntesis ………………………………………………………………….....37

375 PAGINES

"3.3.- LA TÉCNICA DE FABRICACIÓN

La técnica de fabricación de las ánforas era similar a la de otros productos cerámicos. En el caso de las ánforas, al ser éstas una producción destinada al transporte de mercancías y a un comercio masivo, como un elemento mucho más funcional que artístico10, se fabricaban en gran número y sin una cuidada preparación o depuración de las arcillas. Lo que realmente importaba era que fuera una manufactura barata, de modo que la arcilla utilizada solía ser de baja calidad, bastante tosca y basta.

 También se buscaba que fuera un objeto resistente, por lo que la arcilla solía mezclarse con desgrasantes de naturaleza variada, los cuales disminuían la plasticidad de la arcilla (CUOMO DI CAPRIO 1985). Éstos podían ser de origen vegetal (paja, cáscara de cereales, serrín, hierba), de origen animal (huesos, cáscara de huevo, conchas, cerdas, pelos o crines), pero en el caso de las ánforas eransobre todo de origen mineral y geológico (cuarzo, chamotta11, mica,..) (CARO BELLIDO 2002, p.18). Éstos se añaden al barro antes de efectuarse la operación del amasado, que precede a la de modelado, debiendo ir bien trituradas y lo major repartidas posibles en el conjunto de la pasta, dándole con la mezcla el punto conveniente de dureza y/o elasticidad (CARO BELLIDO 2002, p.18)."




http://ibdigital.uib.es/greenstone/collect/memoriesUIB/import/Fayas_Rico_MBlanca.pdf


PDF

PROCESOS DE TRABAJO EN LA CONSTRUCCIÓN

DEL TALAIOT N.o 1 DE SON FORNÉS (MONTUIRI.MALLORCA)

PEPA GASULL, VICENTE LULL

y M.a ENCARNA SANAHUJA



 

https://core.ac.uk/download/pdf/13270033.pdf

PDF

INTERPRETACIONS SOBRE LA SEQÜÈNCIA D’OCUPACIÓ DEL TALAIOT 3

El T3 de Son Fornés és l’únic dels tres talaiots excavats al jaciment que ha patit ocupacions posteriors al seu ús original en època talaiòtica. Les excavacions han documentat la seqüència estratigràfica d’aquests processos i també els materials mobles i les estructures associades a cadascuna de les fases d’ocupació. La seva construcció es remunta possiblement a principi del segle IX cal. ANE, no gaire lluny de l’edificació del T2.

Ben igual que el T1 i el T2, el T3 és un recinte de planta circular i construcció ciclòpia, amb l’accés orientat al sud-est. De tots tres, és el que posseïa la cambra més espaiosa(6,7 metres de diàmetre davant dels 6,6 metres del T  1 i dels 4,2 metres del T2), tot i que el diàmetre exterior del monument és el més reduït (dotze metres, enfront dels 14,4 metres del T2 i dels 17,3 metres del T1) (figura 6). En altres paraules, l’amplada dels murs del T3és, amb diferència, la més petita dels tres talaiots, però els seus paraments varen ser capaços de tancar un espai interior més ampli. No s’han conservat estructures interiors d’aquest moment inicial d’ocupació, ni tan sols la columna central, ja que presumiblement les seves restes varen ser extretes amb motiu de la remodelació que va experimentar l’edifici en època post talaiòtica. Sols un paquet sedimentari d’època talaiòtica de pocs centímetres de potència, i només en un sector de l’antiga cambra, va romandre intacte sobre la roca mare. És per aquest motiu que resulta molt difícil suggerir la funcionalitat original del T3.Malgrat això, les dimensions de la cambra i la possible absència de compartimentacions de l’espai indicarien un tipus de pràctiques en què coincidiria un considerable nombre de per-sones i/o de béns. Podríem pensar, per exemple, en un espai col·lectiu de reunió, diferent de l’àmbit molt més reduït del T2, o bé en un lloc apte per a l’emmagatzematge. E  n qualsevol cas, els materials recuperats no presenten cap indici tècnic o funcional adient ambla àmbit residencial d’un personatge o grup destacat de la comunitat. D’altra banda, l’absència de material lític, especialment molins, morters o percussors esfèrics, molt comuns a les habitacions talaiòtiques, tampoc no suggereix un ús merament domèstic. En algun moment del segle IV ANE, les runes del T  3 varen ser objecte d’un reaprofitament que implicà importants remodelacions. Aquesta reforma afectà el sector de l’accés i l’àrea septentrional del parament intern. Per un costat, els brancals que conformaven1Intervals de calibratge (Calib 5.1, corba IntCal04): 864 - 816 cal. ANE, 1σ; 899 - 810 cal. ANE, 2σ.capítol 6 Amengual et al: capítol 16 Demerson  09/03/10  10:04  Pàgina 103

En algun moment del segle IV ANE, les runes del T  3 varen ser objecte d’un reaprofitament que implicà importants remodelacions. Aquesta reforma afectà el sector de l’accés i l’àrea septentrional del parament intern. Per un costat, els brancals que conformaven ’entrada al talaiot varen ser reorientats, alhora que es construí un llindar i un esglaó d’accés. Altrament, es construí un mur de tendència curvilínia en el terç oriental, que afectà el parament intern del mur que tancava l’edifici i modificava i reduïa l’àrea original de la  cambra. A aquesta fase d’ocupació pertanyen la majoria de les estructures documentades. Entre les més destacables trobam la plataforma quadrangular feta amb paret seca (tal vega-da un altar), amb un enllosat als peus amb clars indicis de terme alteració però sense mate-rials associats. Aquestes elements, juntament amb les estructures de fang que folraven immobilitzaven sengles contenidors ceràmics i que s'associen espacialment a cubetes excavades a la roca, suggereixen una funcionalitat que s'allunya de l’àmbit domèstic t al i com el coneixem fins ara a Son Fornés.

L’absència d’estructures de manteniment com ara llars de foc, pseudoimpluvia, ban-quetes, cisternes o taules, característiques de les cases post talaiòtiques de Son Fornés, com-binada amb la singularitat de les estructures trobades i la monumentalitat de l’edifici, reforcen la hipòtesi que es podria tractar d’un recinte amb una funció supra domèstica. Els resultats de les anàlisis del material ceràmic, lític, botànic i faunístic, actualment en curs, ens permetran aprofundir en aquesta qüestió.

La darrera fase d’ocupació del T3 es va produir al voltant dels segles II i I ANE i va consistir en l’aprofitament d’alguns elements d’estructures prèvies (l’extrem septentrional del mur divisori de la cambra i la superfície de la plataforma adossada). L’equipatge artefactual documentat en aquest context no ens permet plantejar cap funció concreta per a aquest edifici. Amb posterioritat al seu abandonament definitiu, aquest indret va ser freqüentat ocasionalment fins a principi del segle II



https://www.raco.cat/index.php/Mayurqa/article/view/214597/284889

***

PDF

ESTUDIO COMPARATIVO DE LOS TALAIOTS 1 i 2 

És un edifici de planta circular amb una cambra també circular amb una columna central política.

 

S'accedeix a la cambra per una escala helicoïdal d'esglaons monolítics encastats al contrafort intern de l'edifici que, de mica en mica, permetrien assolir la cambra des de la part superior de l'edifici.

 

T2 s'eleva directament sobre el pis natural del terreny i el seu estat de conservació és força ruïnós, sobretot a la zona meridional. Tot i això, l'aparell murari supera encara els tres metres d'altura a la part nord encara que amb prou feines arribi al metre i mig al sud.

 

El mur talaiòtic està compost per dues estructures muràries unides. L'exterior és la típica paret d'aquesta classe d'edificis formada per un parament exterior de grans pedres col·locades a soga, un contrafort intern de pedres mitjanes col·locades a tizón i un farciment entre tots dos de terra i pedres petites i té una amplada que oscil·la entre 2.40 i 2.60 m.

 

La interior està formada per blocs mitjans a tizón i un farciment de terra i pedres que uneixen aquest parament al mur talaiòtic mestre. La presència d'aquesta segona faixa murària s'explica fàcilment, ja que encastats encara s'hi conserven tres dels esglaons monolítics que servien d'accés a la cambra.

Distribució espacial del talaiot 2. Pis inferior.


https://sonfornes.mallorca.museum/wp-content/uploads/2019/05/T1-y-T2_petit.pdf

***

VIDEOS

Son Fornés: 1975 – 2021

Aquest juliol farà ja 46 anys que la recerca arqueològica a Son Fornés va començar a caminar. Hem preparat aquest petit vídeo recollint imatges d'aquesta llarga i prolífica trajectòria, impossible de recollir plenament en menys de 2 minuts, però esperem que us agradi.

Volem també donar-vos les gràcies a totes les persones que heu participat d'alguna manera en el projecte, ja que sense vosaltres, res d'això no hauria estat possible.

Molts d'anys a totes i a tots i que seguim fent camí per molts anys més: perquè Son Fornés també és la força de la gent. 

Per veure el vídeo pitja l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=zunRiPELluk


***

Museu i Jaciment Arqueològic de Son Fornés - Sal i Llum

Una visita guiada per l'arqueòleg Albert Forés Gómez al Museu i Jaciment Arqueològic de Son Fornés a Montuiri. Bé d'Interès Cultural (BIC) és un dels poblats prehistòrics més importants de Mallorca, on s'han excavat tres talaiots, un del quals, amb 17 metres de diàmetre, és el més gran de Mallorca, així com bona part del barri d'habitatges.

Per veure el vídeo pitja l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=NtznU9EEu9M&t=20s


***

Son Fornés 2022

Amb aquest vídeo, posem punt i final a la campanya d'enguany.

Moltes gràcies a totes les persones que hi heu col·laborat i l'heu fet possible.

Gràcies especialment a Ajuntament de Montuïri pel suport incondicional, a la Brigada Municipal i a @protecciocivilmontuiri.

Entre les fonts de finançament, gràcies també  a Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca per l'ajuda concedida dins el programa de recerca 2020-2022

Per veure el vídeo pitja l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=VWkrVvv1oOA

***


Talaiot 2 de Son Fornés (sonfornes.mallorca.museum)

Aquí teniu un vídeo magnífic on s'hi pot veure el Talaiot 2 des de l'aire. S'hi observa tant l'accés original a través del corredor, com la construcció del segon anell de pedres interior i l'escala encastada a la paret, que s'afegí quan l'edifici es reforma, encara fins el període talaiòtic, i l'entrada es situà al sostre.

Recordeu que no està permès enfilar-se damunt les restes del jaciment i que al vídeo és una de les arqueòlogues del museu, coneixedora de la fràgil arquitectura de l'edifici, qui en mostra el recorregut.

Per veure el vídeo pitja l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=CBIvW6JLIcw

***


El 2019 al Museu Arqueològic de Son Fornés

Moltes gràcies per fer possible un altre any ple d'arqueologia. La força de la gent fa possible Son Fornés #tufasonfornes

 

sonfornes.mallorca.museum

Per veure el vídeo pitja l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=zYaHvCON7-c


***

SON FORNES  TALAIOT 1

BALEARES ANTIGUA

Per veure el vídeo pitja l'enllaç:

https://www.youtube.com/watch?v=S3katSpnJlw

***

FOTOS.

M. Janer.