Translate

dilluns, 1 d’agost del 2022

DOLMEN SON BAULÓ DE DALT, Can Picafort, Santa Margalida

És un dels sepulcres més antics de Mallorca, de devers l’any - 1.600 abans de C. A més un dels pocs que es conserven, juntament amb el Dolmen de s’aigua dolça, a Artà (dins la mateixa badia). Tots dos a prop de la mar, el que dona a pensar que estarien relacionats, amb alguns  Jaciments Menorquins.

És ben clar que a prop estava un poblament, no massa llunyà, el que demostraria,  que aquella època, s’hi havia establert una colònia,  que serien  els primers habitants, del que avui coneixem com a Can Picafort. El poblat està per descobrir, si no ha estat destruït.

El  dolmen de son Bauló, descobert per casualitat devers 1950, fou excavat els anys 60, per l’arqueòleg Guillem Rosselló Bordoy. Les excavacions foren finançades, pel Museu de Mallorca.

Durant les excavacions, hi trobaren restes humanes, de 5 persones distintes, a més trobaren restes de ceràmica, i també instruments de sílex, el que data el jaciment a l'edat de pedra. Cal recordar que a aquells paratges,  està format par mares (pedra sorrenca) i  una gran capa d’arena per tapadora. El que demostra, que es movien fins ben enfora, per tant, tenien accés,  on hi havia pedra de sílex.

El dolmen està situat. damunt una plataforma artificial, de forma més o manco oval. Té unes dimensions, de  16 metres llarg, per 9.5 d’amplària.  Està fet amb  lloses de mares planes, enclavades  verticalment. Té un diàmetre de 6 metres aproximadament, tancant per un corredor, que arriba  a una càmera interior. on enterraven els morts.

La cambra central és quadrangular, de 4 m² més o manco. Feta també amb lloses verticals, que suposadament, anirien tapades, amb lloses  horitzontals.  Es comunica  amb el corredor d’accés,  a través d'una perforació.

És un monument, d’enterrament funerari col·lectiu, sense diferències socials. En contra  d'altres parts del món,   els dòlmens, es construïren  del -10.000 aC al -3000 aC, i eren  anomenats,  taula de pedra (Taol maen  en Bretó).

Si repassem la prehistòria de Mallorca,  veurem que duem molt d'endarreriment, amb altres parts del món, aquesta diferència,  es menten  durant segles, igual que a Menorca. Viure aïllat, ens feia diferents. Així va quedar patent, amb els monuments Talaiòtics,  únics al món.

Un parell d’enllaços, que ens acostaran a conèixer, tot el relacionat, al Dolmen de son Bauló de Dalt. A més de fotografies, i un vídeo.  Si et ve de gust, t’hi pots acostar a visitar-lo, però  sense malbaratar el monument.  Molta cura perquè no tocar res, ni trepitjar-lo, ja que la pedra sorrenca, mares, s’espenya molt aviat.

De pas  podríem demanar, a les autoritats locals o regionals. Més protecció, per totes aquestes estructures prehistòriques.

Dolmen Són Bauló de Dalt


                              






*       *        *

ÍNDEX:

DEFINICIÓ.

EL DOLMEN A LA WIKIPEDIA.

MYOTRAGUS LLIBRE. 

BALEARES ANTIGUA.

ARQUEO MALLORCA.

PDF.   SEGUIMENT EXCAVACIÓ

LLIBRE:

EXCAVACIONS ARQUEOLÒGIQUES D'ESPANYA. SON BAULÓ DE DALT

             (Memòria  de GUILLEM ROSSELLÓ BORDOY )

VÍDEO 

                           *                        *                             *


DEFINICIÓ.

La formació bàsica del dolmen, la constitueixen dues pedres verticals amb una d'horitzontal al damunt, generalment acompanyades d'altres pedres en la rodalia, de grans dimensions. El tipus més senzill -dues pedres verticals i una d'horitzontal- s'anomena cista, o sigui, "caixa"; quan el dolmen central en té un altre de més petit que li serveix d'entrada, rep el nom de sepulcre de corredor: passat el corredor d'entrada, s'arriba al dolmen major o galeria coberta a manera de cambra, on s'han utilitzat diverses pedres verticals. En certes èpoques, es van apilonar motes de terra o pedres (túmuls) per donar un aspecte monumental al dolmen.[13] Els límits dels túmuls es marcaven de vegades amb un cercle de pedres aixecades (cromlech), de vegades amb pedres ajagudes en cercle (peristàtil). Les ofrenes es barrejaven en el túmul i al costat dels cossos enterrats. A Catalunya, aquestes motes sovint es van erosionar o van ser destruïdes per robar-ne el contingut i només queda aleshores el dolmen.



*                 *                   *


EL DOLMEN A LA WIKIPEDIA.


El dolmen de Son Bauló de Dalt és un jaciment dolmènic situat al polígon industrial de Son Bauló, vora can Picafort. Fou descobert per un aficionat, el qual va publicar una primera referència al Bulletin de la Société Prestorique Française a mitjan segle xx, però no fou fins als anys seixanta que un equip d'arqueòlegs illencs emprengueren les primeres excavacions científiques, que foren dirigides per Guillem Rosselló Bordoy i finançades pel Museu de Mallorca.

Els dòlmens documentats a Mallorca, igual que els de Menorca, reben la influència dels de l'Alt Empordà, la Catalunya Nord i els Baix Llenguadoc. A més del de Son Bauló, a Mallorca n'hi ha dos més: el Dolmen de Son Real i el de l'Aigua Dolça, que juntament amb el de Son Bauló de Dalt són els únics exemplars documentats a l'illa. Per contra, a Menorca hi ha molta més riquesa, del que es pot destacar el dolmen de les Roques Llises. Aquestes estructures menorquines es troben als encontorns de Ciutadella, la qual cosa fa pensar en més que possibles vincles entre les poblacions que habitaren les Gimnèsies a final del tercer i començament del segon mil·lenni aC.

Aquestes formes d'enterrament conviuen amb d'altres com són els hipogeus (coves artificials). Totes dues tipologies d'enterraments són de caràcter col·lectiu, és a dir que s'hi enterraven diferents membres de la comunitat, i hom no aprecia diferències socials.



Per llegir més pitja l'enllaç:  https://ca.wikipedia.org/wiki/Dolmen_de_Son_Baul%C3%B3_de_Dalt


*               *                  *

MYOTRAGUS LLIBRE. 

Son Bauló de Dalt (Santa Margalida, Mallorca)

    A Son Bauló, molt a prop de Can Picafort, hi ha les restes d'uns dels sepulcres més antics de Mallorca. Es tracta d'un dolmen, un enterrament megalític on s'enterraven els habitants de l'illa a principis del Segon Mil·lenni aC. És molt interessant que aquests tipus d'enterraments que són presents a Menorca, a Mallorca només es troben en aquesta zona, entorn de la Badia d'Alcúdia.

http://www.myotragus.org/llibre/del-myotragus/


http://www.myotragus.org/jaciments-mallorca/mallorca-est/22-son-baulo-de-dalt-santa-margalida/


*             *              *


BALEARES ANTIGUA.



BALEARES ANTIGUA

https://balearesantigua.com/dolmen-de-son-baulo-de-da/


*             *               *

ARQUEO MALLORCA.

El Dolmen de son Bauló de Dalt es troba al polígon industrial de son Bauló. Enmig d’unes naus del segle XX, pareix resistir la petjada d’un passat molt diferent del nostre present. Per poder arribar al jaciment ens hem de desplaçar a Can Picafort per la carretera Ma-3413. Un cop arribats a l’entrada del nucli urbà hem de girar en direcció Artà per la carretera Ma-12. I a menys d’un quilòmetre hem d’entrar al polígon industrial. Al carrer Vial 2 sector 7 trobarem aquest recinte funerari.

Aquest dolmen es caracteritza per situar-se damunt d’una plataforma artificial, la qual dona una imatge de sobre elevació del terreny. Aquesta plataforma és de morfologia oval i té unes dimensions de 16 metres de longitud per 9,5 d’amplària. Està formada per una sèrie de lloses planes, les quals s’asseuen damunt d’una cap de terra natural. Damunt de la plataforma s’asseu un cercle de lloses verticals amb un diàmetre aproximat de 6 metres, el qual tancaria el corredor i la càmera interior, on es dipositaren els morts. La cambra central està formada per una cista quadrangular de 4 m² aproximadament, de lloses verticals. Aquesta petita càmera es comunica amb el corredor d’accés a través d’una petita perforació.

En aquest jaciment arqueològic a Mallorca es van localitzar 5 individus i el seu aixovar associat, del que cal destacar el conjunt ceràmic i diversos fragments d’instrumental de sílex, el qual no existeix a la zona. Aquest fet que demostra l’existència de relacions d’intercanvi amb altres zones de l’illa.



https://web.archive.org/web/20150917001812/http://arqueomallorca.com/ficha/dolmens-de-saigua-dolca-i-son-baulo-de-dalt/


*       *               * 


PDF.   SEGUIMENT EXCAVACIÓ

Seguiment Arqueològic al Dolmen de Son Bauló (c. del Talaiot, Polígon de Son Bauló, Santa Margalida).

Jordi Hernández-Gasch

PDF



 Per llegir el document de l'excavació pitja l'enllaç. 

https://www.academia.edu/30688399/Seguiment_Arqueol%C3%B2gic_al_Dolmen_de_Son_Baul%C3%B3_c_del_Talaiot_Pol%C3%ADgon_de_Son_Baul%C3%B3_Santa_Margalida_



*             *          *             


LLIBRE  

EXCAVACIONS ARQUEOLÒGIQUES D'ESPANYA

SON BAULÓ DE DALT

GUILLEM ROSSELLÓ BORDOY 


Per llegir el llibre pitja l'enllaç:     https://www.libreria.culturaydeporte.gob.es/ebook/4050/free_download/


*          *        *

VÍDEO 

Dolmen de Son Bauló, Període Dolménic Balear (2000-1600 abans de la nostra era). Edifici de caràcter funerari, amb enterraments de tipus col·lectiu. Societat agroramadera.


Per veure el vídeo pitja l'enllaç; 


*     *       *

VISITA AL JACIMENT.





Estat actual Dolmen Son Bauló de Dalt 







Recreació de com el feren









Recreació d'un enterrament










Recreació d'un comiat









Troballes







Gruix de la paret


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada